Loading...
فراخوان حمایت از طرح‌‌های فناورانه در حوزه جمع‌آوری و ذخیره کربن
تاریخ شروع : 1403/02/18
مهلت ارسال : 1403/03/20
اعطای کمک هزینه تحقیق و توسعه توسط صندوق نوآوری و شکوفایی و کمک هزینه تجاری‌سازی توسط مرکز توسعه فناوری‌های راهبردی



فراخوان حمایت از طرح‌‌های فناورانه در حوزه جمع‌آوری و ذخیره کربن

در حال حاضر، سوخت‌های فسیلی بیش از %85 انرژی مصرفی جهان را تأمین می‌كنند و پیش‌بینی‌ها حكایت از آن دارند كه تسلط سوخت‌های فسیلی بر منابع تولید انرژی در نیمه اول سده بیست‌و‌یكم همچنین ادامه خواهد داشت. سوخت‌های فسیلی یكی از دلایل اصلی بهبود استانداردهای زندگی در كشورهای توسعه‌یافته در دهه‌های اخیر بوده‌اند. بهسازی فرآیندهای مصرف سوخت سبب شده است، امكان استفاده از سوخت‌های فسیلی برای تولید انرژی با حداقل تولید اكسیدهای گوگرد و نیتروژن، ذرات معلق و هیدروكربن‌های نسوخته فراهم شود. با وجود این پیشرفت‌ها، گسترش بیشتر استفاده از سوخت‌های فسیلی به دلیل پدیده‌ای كه اثر گلخانه‌ای نامیده می‌شود، در هاله‌ای از ابهام قرار گرفته است. مهم‌ترین گاز گلخانه‌ای كه نشر آن در اتمسفر با فعالیت‌های انسان مرتبط است، دی‌اكسید‌كربن است و مهم‌ترین منبع تولید دی‌اكسید‌كربن سوخت‌های فسیلی هستند. بنابراین، ادامه استفاده از منافع سوخت‌های فسیلی در گرو توسعه مكانیزم پایداری برای گرفتن و جدایش این گاز گلخانه‌ای است.
با وجود حجم بالای تولید گاز اسیدی دی‌اكسید‌كربن در ایستگاه‌های تقویت فشار گاز طبیعی و در دیگر صنایع مختلف نفتی و غیرنفتی،  پتانسیل بالای کاهش نشر این گازها در این صنایع بوجود آمده است که می‌توان با ایفای نقش راهبردی در این حوزه، فرصتی مناسب برای کشور ایجاد کرد تا با استفاده از فناوری‌های مرتبط با مدیریت کربن، به‌ویژه در حوزه جمع‌آوری، انتقال و تزریق به ساختارهای زیرزمینی و ذخیره‌سازی مناسب (CCS) و یا تزریق در مخازن نفتی واجد شرایط فنی (EOR) منجر به افزایش بازیافت نفت و در ادامه ایجاد توان رقابتی کشور در میان کشورهای صادرکننده نفت  شده و سود اقتصادی بالایی را در بلند‌مدت برای کشور تضمین  نمود.
منابع عمده انتشار گاز دی‌اكسید‌كربن، دودکش نیروگاه‌ها و پالایشگاه‌های نفت و گاز، پتروشیمی‌ها، کارخانه‌های سیمان و همچنین واحدهای بهره‌برداری نفت و فرآورش گاز، کارخانجات NGL  و تقویت فشار گاز می‌باشد. بر این اساس در صورت اجرای موفق طرح پیش‌رو همسو با فعال‌سازی مکانیسم‌های تجاری‌سازی، می‌توان به دستاوردهایی چون ارائه دانش فنی و لیسانس فرایند CO2 Capture ،ایجاد و بالا بردن توان طراحی و اجرا در سه بخش جداسازی، انتقال و تزریق گاز دی‌اكسید‌كربن، ایجاد زیرساخت‌های لازم در ساخت و داخلی‌سازی تجهیزات کلیدی فرآیند مذکور دست پیدا نمود. در ادامه افزایش بازیافت نفت با استفاده از گاز دی‌اکسید کربن  و جایگزینی با گاز طبیعی  در فرایند تزریق گاز اشاره  نمود. دستیابی ایران به فناوری‌های جمع‌آوری، انتقال و تزریق گاز دی‌اکسید کربن هم سبب افزایش توانمندی فناورانه نیروهای داخلی کشور می‌شود و هم یک امتیاز بین‌المللی برای ایران است. نتیجه مورد انتظار از این فراخوان دستیابی به فناوری‌های جمع‌آوری و جذب دی‌اكسید‌كربن با هدف کاهش گازهای گلخانه‌ای و همچنین ذخیره‌سازی خواهد بود.
معاونت علمی، فناوری ریاست جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی، با همراهی ستاد ویژه توسعه مواد و ساخت پیشرفته در اردیبهشت و خرداد 1403، اقدام به برگزاری فراخوان حمایت از طرح‌های فناورانه در حوزه جمع‌آوری،ذخیره و تبدیل کربن نموده است.
این فراخوان با رویکرد حمایت از پژوهشگران، فناوران و شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در حوزه مواد و ساخت پیشرفته برگزار شده است. توسعه فناوری در هر کدام از محورهای ذکر شده، نیازمند حمایت مادی و معنوی دارد؛ در همین راستا برنامه نوآفرین با هدف تعیین نقشه راه فناوران و اعطای حمایت‌های بلاعوض به محققین و دانشگاهیان شکل گرفته است.

جهت تکمیل پرسشنامه و ثبت طرح خود ابتدا در سایت نوآفرین عضو شده و پس از ورود به صفحه فراخوان، با کلیک بر دکمه تکمیل پرسشنامه وارد صفحه پرسشنامه شوید و اطلاعات مربوط به ایده فناورانه خود را درج نمایید.


**تبصره 1: موضوعات صرفا پژوهشی، اعم از پایان‌نامه یا مقاله به تنهایی مورد پذیرش نیست و بایستی یک کاربرد صنعتی با مشتری بالقوه یا به صورت کلی مسیر تجاری‌سازی محتمل برای ایده ارائه شده موجود باشد.
**تبصره 2: وجود نمونه آزمایشگاهی و یا اثبات عملکرد مفهوم ایده توسط فناور برای دریافت حمایت الزامی است.

 
 
تاریخ فراخوان:
این فراخوان تا 20 خرداد ماه 1403 ادامه دارد.
شایان توضیح است که در این فراخوان از طرح‌های صنعتی در حوز‌های زیر استقبال می‌شود:
  • جذب، ذخیره و به‌کارگیری کربن با هدف کاهش گازهای گلخانه‌ای با استفاده از مواد پیشرفته و یا روش‌های نوین
  • جمع‌آوری گازهای ایستگاه‌های تقویت فشار گاز طبیعی و تبدیل آن به محصولات با ارزش افزوده همچون متانول، اتانول و بایواتانول، گاز طبیعی مصنوعی (SNG)، هیدروژن، مواد پایه کربنی
  • جمع‌آوری و ذخیره گاز به روش جذب کربن فعال بهبودیافته، زئولیت‌ها، مواد پایه کربنی پیشرفته و غیره
** شرط نخست: موضوعات صرفا پژوهشی، اعم از پایان‌نامه یا مقاله به تنهایی مورد پذیرش نیست و بایستی یک کاربرد صنعتی با مشتری بالقوه یا به صورت کلی مسیر تجاری‌سازی محتمل برای ایده ارائه شده موجود باشد.
** شرط دوم: وجود نمونه آزمایشگاهی و یا اثبات عملکرد مفهوم ایده توسط فناور برای دریافت حمایت الزامی است.

 
** شروط صندوق نوآوری و شکوفایی:

جهت مشاهده شرایط صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست‌جمهوری به منظور حمایت از طرح‌های فناورانه، به لینک زیر مراجه فرمایید.
 


** در نظر داشته باشید که در صورت تحقق شرایط ذکرشده، صندوق نوآوری و شکوفایی محدودیتی در حمایت از تعداد فناوران مورد تایید ندارد.

نکته مهم: دقت داشته باشید که به منظور ارزیابی بهتر طرح‌ها لازم است مشخصات فردی سرپرست تیم در پرسشنامه طرح با مشخصات فرد ثبت‌نام‌شده در سایت نوآفرین مطابقت داشته باشد.
در صورتی که تیم فناور به دنبال ارائه چندین طرح فناورانه در فراخوان است باید برای هر طرح خود یکی از اعضای اصلی تیم را به عنوان سرپرست تیم هم در پرسشنامه طرح و هم در فرم ثبت‌نام سایت معرفی نماید.
علاقمندان برای شرکت در این فراخوان کافی است که ابتدا در سایت نوآفرین ثبت‌نام کرده و با ورود به صفحه فراخوان و کلیک بر روی گزینه تکمیل پرسشنامه در همین صفحه، اطلاعات مورد نیاز را در پرسشنامه، وارد کنند. طرح‌های ارسالی مورد ارزیابی قرار گرفته و در صورت تأیید اولیه، جلسه ارزیابی تخصصی طرح با حضور داوران و نماینده ستاد مربوطه  برگزار خواهد شد.
 
  • این فراخوان در دو مرحله غربالگری(ارزیابی اولیه) و داوری کامل برگزار خواهد شد.
  • در صورت تأیید طرح در جلسه ارزیابی و بر اساس نتیجه جلسه، میزان حمایت از طرح مشخص خواهد شد.
  • گفتنی است ثبت طرح به منزله پذیرش طرح و ورود به جلسه ارزیابی نخواهد بود.
  • فرم‌های پروپوزال اولیه که از طریق پست الکترونیک و سایر روش‌ها ارسال شوند، مورد بررسی قرار نخواهند گرفت.

 

** مهلت تکمیل پرسشنامه ، تا 20 خرداد ماه 1403 می‌باشد**

 

در ادامه مراحل ارزیابی و مسیر دریافت حمایت برنامه رو مشاهده فرمایید:
 

برای دسترسی به فراخوان، ترجیحاً از طریق مرورگر فایرفاکس آپدیت‌شده، ابتدا وارد لینک زیر شوید:
پس از ورود به لینک فوق، صفحه اول سایت را مشاهده خواهید کرد؛ پس از ورود به سایت، ابتدا در سایت ثبت‌نام کنید. دقت کنید، اطلاعات کاربری خود را جهت دریافت کد فعال سازی، بطور کامل و صحیح وارد نمایید.
 
 
با تکمیل و تأیید فرم ثبت‌نام، ایمیل فعال‌سازی حساب کاربری برای شما ارسال خواهد شد؛ با تأیید لینک فعال‌سازی ارسال شده به ایمیل، عضو سایت خواهید شد.
 



 
پس از تکمیل ثبت‌نام، مجدد به سایت https://noafarintech.ir مراجعه کنید و با استفاده از اطلاعات ثبت‌نامی خود وارد پنل کاربری شوید:
 
 
 
پس از ورود به پنل خود، جهت انتخاب فراخوان مدنظر و ثبت‌نام در آن، به قسمت فراخوان‌ها بروید:

با کلیک بر روی عنوان فراخوان مدنظر خود، به صفحه فراخوان منتقل می‌شوید و می‌توانید در آن ثبت‌نام کنید:
 

با کلیک بر روی باکس آبی رنگ با عنوان "تکمیل پرسشنامه" وارد فرم پرسشنامه می‌شوید ( قبل از رفتن به سراغ پرسشنامه بهتر است حداقل یک دور نکات و مطالب لازم فراخوان مربطه را حتما مطالعه بفرمایید. زیرا یک سری قواعد و دستورالعمل‌های خاص فراخوان مهم می‌باشند که درصورت مغایرت طرح با آن‌ها، طرح شما رد خواهد شد)

با رفتن به صفحه پرسشنامه:
  1. مشخصات فردی سرپرست تیم را با دقت وارد نمایید.
  2. مشخصات فردی اعضای تیم را تعیین نمایید(داشتن تیم مزیت محسوب می‌شود)
  3. طرح خود را کامل معرفی نمایید.
  4. مقالات و پتنت‌های مرتبط با طرح خود را تعیین نمایید.
  5. محصولات مشابه داخلی و خارجی مرتبط با طرح/محصول خود را تعیین نمایید.
  6. گانت چارت اجرای طرح خود را در 3 گام تعیین نمایید. این بخش از بخش‌های واجد اهمیت پرسشنامه می‌باشد.
  7. به دو سوال مذبور پاسخ دهید و در آخر فایل زیپ خود را (شامل: رزومه سرپرست و اعضای تیم، عکس محصول، پتنت‌ها، تست‌ها، استانداردها و هرگونه اطلاعات دیگری که از منظر شما برای معرفی طرح/محصول خود مناسب است) بارگذاری نمایید.
درگام آخر:
  • اگر تمامی اطلاعات پرسشنامه را تکمیل کرده باشید بر روی گزینه "ثبت و ارسال اطلاعات" کلیک کنید.
  • اگر اطلاعاتی از پرسشنامه را در اختیار نداشتید و در زمان آتی آن را تکمیل می‌کنید، برروی گزینه "ذخیره اطلاعات" کلیک کنید.
 


نکته:
  • هنگامی که درحال پرکردن پرسشنامه خود هستید، اگر حدودا بیشتر از 5 دقیقه بدون فعالیت بوده باشید، سایت شما را بیرون رفته تلقی می‌کند و با ادامه دادن به تکمیل پرسشنامه پس از آن زمان، اطلاعات شما ذخیره نخواهد شد.
  • هنگام پرکردن پرسشنامه، ممکن است یک سری اطلاعات را در دسترس نداشته باشید و همان لحظه نتوانید آن اطلاعات را وارد کنید. توصیه می‌شود که از آن عبور کنید(با رعایت نکته1) و به بخش بعدی بروید(به همین ترتیب الی آخر). سپس برروی گزینه "ذخیره اطلاعات" کلیک کنید تا اطلاعات شما ذخیره شود.

پس ازتکمیل پرسشنامه، از کارتابل خود(سمت چپ و بالای صفحه اصلی سایت روی اسمتان کلیک کنید) به فراخوان ثبت‌نامی خود دسترسی خواهید داشت. با کلیک بر روی نام کاربری خود، بخش فراخوان‌ها را مشاهده خواهید کرد.
 

در این صفحه با کلیک بر روی آیکون تغییر ، به صفحه فراخوان منتقل می‌شوید و می‌توانید پرسشنامه خود را ویرایش کنید.
 
جهت کسب اطلاعات بیشتر از طریق راه‌های ارتباطی زیر با ما در تماس باشید:
  • شماره تماس 884867640-021
  • شماره همراه 09025555439
  • ایمیل info@noafarintech.ir و noafarintech@gmail.com
  • تلگرام و واتساپ 09025555439
  • کانال تلگرام نوآفرین: nooafarin@